středa 17. prosince 2014

Nejlepší bezlepkový chléb




   Po opravdu hodně pokusech umím konečně opravdu dobrý bezlepkový chleba. Zavrhl jsem pekárnu na chléb kde jsem pekl tři roky a dnes peču všechna bezlepková těsta výhradně v troubě.


Ingredience:
Kvásek
1x normální kvasnice (stačí na 1 kg bezlepkové mouky)
asi 0,3 l mléka nebo syrovátky
odměrka cukru
psyllium (odsypu asi 3 PL)
mletá lněná semínka taky asi 3 PL
chlebové koření asi 3 PL

Dále pak
ocet asi 3 PL
sůl 1 PL
olej asi 3 - 5 PL
mouka Jizerka
mouka Schär mix B

Postup:

   Do teplého mléka (protože mi z výroby sýrů zbude hodně syrovátky tak používám tu) dám kvasnice, cukr, psyllium, namletá lněná semínka (být nemusí, ale podle lékařů semínka v celku jen bez užitku projdou zažívacím traktem a mají se namlet a to hlavně u bezlepkářů) a chlebové koření. Chlebové koření je v podstatě jedno balení koriandru a fenyklu a čtyři balení drceného kmínu.
Až kvásek vzejde tak postupně přidávám mouky, ocet, sůl a olej a vypracuju krásný nelepivý těsto. Mouky přidávám po lžících na střídačku až je těsto tak akorát. Nesmí lepit a musí se s ním dát pracovat. Jak má vypadat těsto jsem dal na video níže. Z těsta vypracuju dva bochníky chleba a dám na pečící papír na plech. Pak namočenýma rukama vyhladím oba bochníky a naříznu nožem aby chleba puknul kde chci já a ne třeba na boku. Bezlepkové těsto je těžké a pokud by chleba puknul na boku mohl by si po vykynutí v troubě zase sednout protože ta prasklina z boku by neudržela vršek bochníku a chleba by se zdrcnul. Podle chuti chleba posypu kmínem a dám péct na 190 na 80 minut. Pokud by se začal vršek připalovat tak ho přikryji alobalem. Dobu pečení je třeba dodržet aby se vytvořila dostatečně silná kůrka.

A tady hotový produkt mého snažení..








A takto balím chleba do mrazáku..






Žádné komentáře: