úterý 16. prosince 2014

Vyzkouším v bezlepkové variantě...Linecké s uherákem, parmazánové rohlíčky, burákové pracny

Linecké s uherákem, parmazánové rohlíčky, burákové pracny 
Nemáte rádi sladké? Napečte si na svátky suloví! Foto:
Suroviny :
Na těsto
400 g hladké mouky
330 g studeného másla
2 žloutky
6 lžic smetany ke šlehání
2 lžičky soli
Na dokončení
1 rozšlehané vejce
asi 100 g uherského salámu
50 g strouhaného parmazánu+ další na obalování
1 lžíce uzené mleté papriky
100 g slaných buráků
1 lžička sladké + špetka pálivé papriky
Postup :
Z mouky, másla, žloutků, smetany a soli vypracujte hladké těsto. (Práci vám usnadní elektrický hnětač.) Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odpočívat do chladničky. Pak těsto rozdělte na tři díly. Ty, se kterými právě nepracujete, uložte zpátky do chladu.
Začněte „lineckým“. Díl těsta rozválejte na 3 milimetry silný plát a vykrajujte z něj kolečka. Polovinu z nich nechte „plnou“, do ostatních vykrojte střed, jako když se peče linecké cukroví. Spodní kolečka potřete rozšlehaným vejcem a položte na ně po kolečku salámu s o něco menším průměrem.
Kolečka, která přijdou navrch, potřete na jedné straně rozšlehaným vajíčkem a „přilepte“ na salám. Potřete je i shora a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je asi 16 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
Mezitím je čas na rohlíčky. Do druhé třetiny těsta zapracujte parmazán a tvarujte rohlíčky, podobné těm vanilkovým. Pečte je na pečicím papíře, ale nečekejte, až dostanou zlatavou barvu. Ničím je nepotíráte, a tak těsto zůstane bledé. Asi po 16 minutách by měly být konečky rohlíčků mírně béžové, v tu chvíli musí z trouby ven. Nechte je 10 minut chladnout, potom nasypejte do mističky uzenou papriku (stačí i obyčejná sladká). S každým rohlíčkem zvlášť v ní zlehka zatočte, aby dostal „stínování“.
Z poslední části těsta připravte burákové pracny. Do těsta zapracujte rozsekané buráky a sladkou i pálivou papriku. Pak kousky těsta vmáčkněte do formiček na pracny – nemusíte je vymazávat. Pečte je asi 20 minut při teplotě 160 °C. Ještě horké pracny vyklepněte z formiček. Můžete je také obalit v parmazánu.

Žádné komentáře: